Er du vild med skulpturer i alle mulige former og materialer? Uanset om svaret er et stort ja eller et tøvende nej, er jeg sikker på, at du vil være imponeret efter et besøg i Vigelandsparken.
En ting du helt sikkert ikke må gå glip af i Oslo er Vigelandsparken. Parken er en stor samling af skulpturer lavet af den norske Gustav Vigeland. Tilhørende parken ligger Vigelandsmuseet lige udenfor Frognerparken, som Vigelandsparken er en del af.
Ingen parker i verden har en større samling af skulpturer fra samme kunstner. Vigelandsparken er imponerende med dens over 200 kunstværker i granit, bronze og smedejern af Vigeland. Kunstneren har selv været med til at planlægge parkens udformning.
Historie
For at kunne bygge til nyt atelier lavede Vigeland i 1921 en aftale med Oslo kommune. Aftalen lød på, at kommunen skulle bygge ham et atelier, mod at Vigeland forærede alle sine fremtidige værker til Oslo kommune. Atelieret skulle senere bruges til museum, og det er det, som i dag er Vigelandsmuseet. Dette var en vigtig aftale, som blev grunden til, at Vigelandsparken blev anlagt og museet opført.
Efter Vigelands atelier blev færdigbygget, flyttede han i 1924 ind på 3. etage i en lejlighed, som i dag er bevaret med møbler og det hele fra 1920’erne. Vigeland boede i lejligheden sammen med sin kone Ingerid frem til sin død i 1943. Fire år senere blev atelieret og lejligheden taget i brug som museum.
Gustav Vigeland var selv med til at planlægge udformningen af parken. Parken blev anlagt af flere omgange, område for område. Arbejdet startede omkring 1924, og først omkring 1950 var parken færdig. Parken er delt op i 5 dele; Broen, Fontænen, Livshjulet, Monolitplateauet og Hovedportalen.
Hvad skal man se i Vigelandsparken?
Vigelandsparken er rigtig stor og rummer rigtig mange kunstværker. Ved du ikke så meget om Vigelands værker, skal det ikke holde dig fra at besøge parken. Den er bestemt et besøg værd uanset hvad, og der er nogle ting, som du i hvert fald skal se. Dette gælder bronzeskulpturerne Sinnataggen og Livshjulet, samt granitsøljen Monolitten.
Monolitten
Monolitten er en 17 meter høj søjle udhugget i granit. Søjlen er tæt pakket med figurer af mennesker. Der er intet mindre end 121 figurer på denne ene søjle. Motivet er blevet fortolket på flere forskellige måder, men en af disse fortolkninger er, at søjlens motiv skulle afspejle genopstandelsen, da mennesket trækkes mod himmelen langs den høje skulptur.
Vigelands arbejde med Monolitten, fra skitse til færdig skulptur, har været en længere proces, som har varet over 20 år. De første skitser af Monolitten er fra 1919. Cirka fem år efter formede Vigeland skulpturen i ler, hvorefter den skulle støbes i gips. Vigeland lavede selv forarbejdet med sine skulpturer, hvor han formede dem i ler, men lod andre om at hugge dem ud i granit eller støbe dem, hvis materialet skulle være bronze eller smedejern. Monolitten blev hugget ud af tre stenhuggere, og det tog dem 14 år. I 1943 kunne Monolitten vises frem, som et færdigt kunstværk i Vigelandsparken, samme år som kunstneren døde.
Rundt omkring Monolitten er der placeret 36 andre figurer af granit, som hører sammen med denne. Hvis du står ved Monolitten, er der en rigtig flot udsigt over byen, som du sikkert ikke vil gå glip af.
Sinnataggen
Denne skulptur er parkens mest besøgte og derfor helt klart et must-see. Skulpturen forestiller en lille dreng, der med sin trampen i jorden og rasende ansigtsudtryk, ligner en rigtig lille hidsigprop. Sinnataggen er lavet i bronze og er fra 1928. Den første skitse til kunstværket blev tegnet i 1901, hvilket er det samme år som Vigelands søn Alf Gustav Vigeland blev født.
Skulpturen er 83 centimeter høj og står i Vigelandsparkens område, som hedder Broen. Her står Sinnataggen på en 100 meter lang granitbro sammen med en række andre bronzeskulpturer. Figurerne forestiller mænd, kvinder og børn på forskellig vis. Nogle af skulpturerne består af en skikkelse, mens andre består af to eller flere. Nogle er meget dynamiske, mens andre er statiske. Nogle er gamle og andre er unge. Figurerne dækker tilsammen mange forskellige faser og relationer i den menneskelige tilværelse.
Den stakkels lille dreng, Sinnataggen, har oplevet både hærværk og tyveri. Skulpturen er blandt andet blevet udsat for både hvid og pink maling, samt tyveri i 1992, hvor skulpturen blev skåret af ved soklen og stjålet. Heldigvis blev den fundet to uger senere og sat på plads igen.
Besøger du Sinnataggen, vil du ligge mærke til skulpturens gyldne hånd. Skulpturen er lavet i bronze, som med tiden er korroderet og har fået sin grøn, brunlige farve. Da skulpturen er en af de mest populære i parken, ønsker mange turister et billede hånd-i-hånd med denne. De mange berøringer har gjort hånden skinnende og slidt, hvilket kun indbyder til mere berøring.
Livshjulet
Livshjulet er endnu en bronzeskulptur af Vigeland. Skulpturen er en cirkelformet skulptur, hvor cirklen dannes af 7 menneskekroppe. Cirklen er et evighedssymbol, hvor skikkelserne i forskellige aldre og køn holder fast i hinanden til evig tid. Dette værk har været udstillet i parken siden 1949.
Ligesom Monolitten og mange andre værker startede Livshjulet også med, at Vigeland formede dette i ler. Han lavede først en mindre udgave, som så blev forstørret op af bronzesmede, så skulpturen fik sin 3 meter store diameter. Arbejdet med denne skulptur var vanskeligt og teknisk, men Vigeland var tilfreds med resultatet.
Starter du dit besøg i Vigelandsparken ved Hovedportalen på Kirkeveien, som er hovedindgang til parken, kan du bevæge dig igennem parken via. hovedaksen, ved blot at gå ligeud. På denne gåtur vil du passere både Broen med Sinnataggen, Fontænen, Monolitten, og helt i bunden af denne vej finder du Livshjulet, som afslutning på det hele.
Hvordan kommer man til Vigelandsparken?
Der er mange gode muligheder for at komme til Vigelandsparken.
Du kan vælge at tage bus nr. 20 eller 112 eller sporvogn nr. 12. Disse kører lige til parkens hovedindgang, Hovedportalen, hvorfra den mest oplagte rute gennem parken starter.
Du kan også tage med T-banen til Majorstuen, hvor alle 5 linjer stopper. Vælger du dette, skal du finde fra Majorstuen-station til parken. Det gør du ved, at gå til venstre ned af Bogstadsveien udenfor stationen. I det første kryds efter 100 meter, skal du gå til højre og blot følge denne vej, til du er ved Hovedportalen. Dette er samlet er gåtur på ca. 800 meter.
Åbningstider og priser
Parken er altid åben og det er gratis at komme ind. I parken ligger der også Vigelands museet, som har følgende åbningstider:
- Tirsdag – søndag kl. 12-16
- Mandag lukket
- Museet er lukket nogle helligdage, husk den 17. maj er norsk national dag, og her er museet lukket.
Museet har en indgangspris for voksne på 100 NOK (ca. 74 DKK) og 50 NOK (ca. 37 DKK) for studerende. Børn under 18 år er gratis og indgangen er også gratis med Oslo Pass.